Geert-fans over TK-leden met strafblad

Het kon niet uitblijven: Grapperhaus heeft nu toch een boete gekregen voor zijn schending van de coronarichtlijnen. Terecht, want zoals hij zelf zegt, was hij als minister van justitie een gewaarschuwd mens. Hij aanvaardt zijn straf dan ook (ja Geert-fans, er zijn ook politici die niet jarenlang de clown uithangen als ze de mist ingaan). Maar het is ook terecht dat hij €390 moet betalen en geen €4.000. Hij is immers geen horeca-ondernemer. Zijn gasten riskeren verder ook geen boete. Ook terecht. De richtlijnen schrijven immers voor dat je die pas na twee waarschuwingen krijgt en dat kan uiteraard niet achteraf. Ja, zo werkt het gelukkig. Iedereen gelijk voor de wet. Sorry Geert-fans.

Heeft Grapperhaus nu een strafblad? Ja. Hij heeft een zware overtreding begaan (met een boete van meer dan €100) en pas over vijf jaar vervalt die aantekening op zijn strafblad. Wel kan hij – na één coronaboete – zonder problemen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgen. Anders ligt het voor Geert. Hij heeft geen overtreding, maar een misdrijf begaan en daardoor heeft ook hij een strafblad. Maar omdat het in Geerts geval een misdrijf behelst, zal hij niet zomaar een VOG krijgen. En Geert wordt op den duur ook wel weer witgewassen, maar in zijn geval duurt dat 20 jaar. Dan is hij hopelijk allang met pensioen.

De Geert-fans zijn bijzonder in hun nopjes nu Grapperhaus een strafblad heeft. Een Tweede Kamerlid / minister met strafblad, daar reageren ze nu ineens bijzonder scherp op. Een heel stuk scherper dan op 4 september, toen Geert opnieuw veroordeeld werd.

Dus sorry Geert, maar eigenlijk roepen je fans vandaag massaal dat ook jij je boeltje maar moet pakken. Ook jij bent immers een Tweede Kamerlid met strafblad.

Een kleine bloemlezing:

Dat is duidelijke taal. Iemand met een strafblad verdient volgens de Geert-fans dus geen baantje als minister, geen plekje in de regering en eigenlijk ook geen zitje in de Tweede Kamer. Nogmaals: sorry Geert. Je fans hebben wel erg weinig respect voor jouw ambitie om minister-president te worden.

Maar gelukkig voor Geert: ook met een strafblad kun je in ‘bananenland’ Nederland aan politiek doen, tenzij je een jaar of langer moet brommen of een aanslag tegen de koning hebt gepleegd. Rutte geeft dan ook aan dat Grapperhaus gewoon in functie kan blijven. Want in een rechtsstaat kun je ook met een strafblad politiek actief zijn. Kijk bijv. maar naar Trump. Niet voor niets mislukte tien jaar geleden ook de poging van Dijsselbloem om veroordeelde gemeenteraadsleden uit te sluiten.

Komt een politicus dan overal mee weg? Volgens politicoloog André Krouwel wordt een laakbare politicus op termijn vanzelf wel gestraft. Volgens hem is een volk over het algemeen namelijk slim genoeg om niet nog eens op zo iemand te stemmen… Inderdaad: het volk over het algemeen wel, maar het Geert-volkje duidelijk niet. Dat houdt hardnekkig voet bij stuk:


like

Plaats een reactie